Huiskamergesprekken zijn goede, diepgaande gesprekken die je samen, in een groepje van vier tot zes mensen, allemaal vanuit je eigen fauteuil, bank of keukentafel voert. Gesprekken die gaan over waardevolle thema’s. Woorden, concepten waar we vaak helemaal niet bij stil staan, maar waar nog veel over te leren valt. Onderwerpen als de ontwikkeling van emoties. Bij kinderen, maar daarmee tegelijkertijd bij onszelf. We zijn zelf ook allemaal kind geweest en hoe ging dat vroeger bij ons. Waar plukken we er nu de vruchten van en waar zitten we nog steeds met de gebakken peren.

Juist van kinderen kunnen we deze tijd ontzettend veel leren. We kunnen van, met en aan ze leren. Mijn ervaring is dat het opvoeden van kinderen een enorme spiegel kunnen zijn. Van je eigen gedrag, maar ook van je eigen onmacht. Wat zie je hetzelfde doen of waar weet je even helemaal geen raad mee? Nu duurt een opvoeding ongeveer 16 tot 18 jaar, dus het hangt zeker niet op één moment, maar het is wel goed om dit heel bewust te doen.
Zodat je gedragingen van jezelf kunt veranderen, maar ook patronen niet verder doorgeeft naar de volgende generatie.

Voor iedereen is het leven één grote ontdekkingsreis. Bij de één zijn het de kinderen thuis die de grootste uitdaging zijn, bij een ander is dat zijn of haar partner, collega, leidinggevende of klant / cliënt. We leren het meeste over onszelf door het contact wat we hebben met andere mensen. In die interactie komen we onszelf tegen. Pakken we situaties heel erg goed aan of belanden we in een conflict; met onszelf en/of met de buitenwereld.
Ook door verschillen te zien tussen onszelf en anderen merken we dingen op.

De huiskamergesprekken zijn ervoor om hier verder op in te zoomen. Wat gebeurt daar precies, hoe werkt ons gedrag, onze emoties, wat betekenen precies bepaalde concepten als macht, emoties, liefde en het stellen van grenzen. Hoe voeren we gesprekjes met onszelf en met de ander. 
Allemaal thema’s die we vaak dagelijks tegen komen en die, zo is gebleken, zeer de moeite waard zijn om te onderzoeken. Zodat je ze beter begrijpt, eerder gaat herkennen of je eigen functioneren daarin nog verder kan uitbreiden, veranderen of bijschaven. 

Verschillende hoofddoelgroepen
Mensen met kleine kinderen krijgen met andere thema’s te maken dan mensen op hun werk richting collega’s of klanten. Bepaalde thema’s komen overal terug, want dat zijn thema’s waar iedereen in zijn of haar dagelijkse leven mee te maken krijgt. 

Wat is het doel
De huiskamergesprekken zijn in groepen van iedere keer 4 tot 6 personen / stellen en we gaan samen vijf gesprekken aan. We doorlopen een aantal belangrijke thema’s, gericht op ervaring, doen, praktisch en direct herkenbaar en/of toepasbaar. Meer bewust worden, inzichten krijgen en begrijpen. Welke nieuwe zienswijzen en mogelijkheden zijn er en hoe kunnen we dit concreet thuis doen.  

De huiskamergesprekken zijn mogelijk voor: 
1. Ouder(s) van kinderen van 0 – 4 jaar; over de emotionele ontwikkeling van een kind, je eigen emoties als ouder,  “kinderen doen niet wat jij zegt, ze doen wat jij doet”, de kracht van woorden en betekenissen, de hectiek van een leven met jonge kinderen. 
2. Ouder(s) van kinderen van 4 – 10 jaar; de emotionele ontwikkeling van het basisschoolkind, je eigen emoties als ouder, instructies aan en gesprekken met je kind, grenzen stellen en verleggen,  zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. 
3. Universele persoonlijke ontwikkeling; hoe kan ik meer regie krijgen over mijn eigen functioneren, wat zijn precies emoties en wat is hun functie, waarom doe / zeg / denk / ervaar ik wat ik doe, wat gebeurt er als je iedereen te vriend wil houden – hoe werkt dat, wat zijn de belangrijke sleutels in het veranderen van gedrag.

Praktisch:
»  In kleine groepen goede gesprekken voeren over belangrijke, dagelijkse thema’s.
»  Van en met elkaar leren, delen en uitwisselen. 
»  Gesprekken van anderhalf tot twee uur gewoon te voeren vanaf de bank thuis of straks in de tuin.
»  Vijf onderwerpen die echt ergens over gaan en waar vaak nog veel winst in te behalen valt.
»  Twee weken tussen de gesprekken zodat je kunt herkennen en toepassen. 
»  Niet alleen weten hoe het werkt, ook heel belangrijk is het doen, ervaren wat werkt.
»  Praktisch, concreet, handvatten en tips.

»  Op de maandag- of dinsdagavond om 20.30 uur. 
»  Via Microsoft Teams. Zowel op pc, laptop als mobiele telefoon te volgen.
»  Met mogelijkheid (vrijblijvend) voor een whatts app groep voor het delen van informatie, stellen van vragen of delen van ervaringen.
»  Vijf sessies à 50 euro per keer. 
»  Facturatie mogelijk privé als haptotherapie (BTW vrijgesteld, aanvullende verzekering zorgverzekeraar) of zakelijk (21% BTW) als coaching of communicatietraining.

Contact:
Heb je interesse om deel te nemen, zou je graag informatie willen ontvangen of je gelijk aanmelden, dat kan via heleenelfrink@gmail.com of bel mij op 06-49211815.

Indeling:

Groep / data:      
Ouders 0-4 jaarma 17/5 20.30 uurma 31/5 20.30 uurma 14/6 20.30 uurma 28/6 20.30 uurma 12/7 20.30 uur *
Ouders 4-10 jaardi 18/5 20.30 uurdi 1/6 20.30 uurdi 15/6 20.30 uurdi 29/6 20.30 uurdi 13/7 20.30 uur *
Universele pers. ontwikkelingdi 25/5 20.30 uurdi 8/6 20.30 uurdi 22/6 20.30 uurdi 6/7 20.30 uurdi 20/7 20.30 uur *

*  In overleg met elkaar kan naar deze datum gekeken worden of hij door kan gaan, omdat hij voor sommige mensen in de vakantie valt, of dat we deze avond doorschuiven naar september.

Heel graag tot ziens!
Heleen.

css.php